Kecerdasan Personal Dua Wanita Pilihan dalam Alquran - Amran, Najah Nadiah (Proceedings of International Conference on Muslim Society and Thought, 2017)
Artikel ini menganalisa secara tekstual kisah dua orang wanita pilihan dengan melihat kontek kehidupan, peristiwa dan pentafsiran-pentafsiran ayat berkaitan dengan mereka. Tujuannya adalah untuk menekuni dan menonjolkan kecerdasan personal mereka menghadapi beberapa insiden kehidupan. Ayat Alquran berkisar tentang dua tokoh wanita pilihan dikumpulkan. Sebagai langkah awal, karya-karya tafsir tradisional dan kontemporari dirujuk bagi mendapatkan latar belakang, sejarah dan tafsiran ayatayat berkaitan secara konprehensif. Data dianalisa secara kualitatif dengan menekankan kepada kaedah analisis tekstual komparatif. Rujukan tafsir dan tulisan-tulisan berkaitan psikologi dan kecerdasan emosi dan personal menjadi landasan pemahaman, perbandingan dan penilaian bagi menganalisa dan mensintesis kecerdasan yang dimiliki oleh dua tokoh tersebut....